Nyitási akció! - Szakkollégium Éjszakája 2013

 

A 2013-as SZÉ időpontja: november 14!

 

A rendezvény mottója: NYITÁSI AKCIÓ!

Idén immár kilencedik alkalommal változik színes forgataggá az épület alagsora, hogy több száz TáTK-s és egyéb karról érkező érdeklődőt befogadva helyet adjon zenészeknek, kiállításoknak, szakmai előadásoknak, beszélgetéseknek, installációknak, interaktív programoknak és híres civil szervezetek standjainak. A Szakkollégium Éjszakájának idei témája a társadalmi nyitottság lesz. Fel szeretnénk hívni a figyelmet a nyitottság társadalmi, morális értékére. Tervezett programunk ennek szellemében a társadalmi kirekesztés és kirekesztettség különböző aspektusait érinti.

A következő programokkal várunk benneteket:

Beszélgetések

A beszélgetések 18:00 és 23:00 között kezdődnek, több helyszínen, és idősávban a következő témákban:

 

-          Nyitottak vagyunk!- A civil együttműködésről

-          Hajléktalanság testközelből - A szociálpolitikai intézkedések hatásai és a kutató felelőssége

-          Fórum a LÉK szervezésében

-          Vallásszociológia

-          Nemzeti drogpolitika

-          Harmadik utas a politikában

-          Integrált oktatás

-          Osztályfogalom, osztályosodás a 21. században – Moderátor: Micsinai István

-          Uszítás, gyűlöletbeszéd (közös szervezés a TASZ-al)

 

Alternatív programok

A következő programok a rendezvény  teljes időtartama alatt elérhetőek, külön idősávhoz nem kötött programokkal is várjuk a résztvevőket.

-          DocuArt : Az első magyar dokumentumfilm-gyűjtemény és mozi  egy igazi filmes központot alakít ki a Szakkollégium Éjszakáján, egy izgalmas teret, izgalmas lehetőséggel. Egész estés dokumentumfilm vetítésekkel a társadalmi nyitottság témájában

-          Kincskeresés: A BezárLak, több állomásból álló interaktív, logikai feladványokkal készül társadalomtudományi témakörökkel.

-          Néprajzi MúzeumMatyó motyó, nyitva 18.00 - 24.00: A múzeum interaktív programmal készül a látogatóknak. Egy teremben a műtárgyak bemutatása, a műtárgyrejtvény és a vetítés zajlik majd végig, beszélgetéssel, házigazda Katona Edit muzeológus és Nagy Piroska etnográfus. A terem előterében lesz matyó varroda - kreátorok Tóth Virág divattervező és Joó Emese etnográfus.

-          Teaház: A teaház idén is egy csendes zugot nyújt a beszélgetni vágyóknak, halk zenével, és különleges teákkal a Gólya vezetésével

-          A Város Mindenkié csoport: Egy rövid bevezető előadás után élő társasjátékkal készülnek a szervezet tagjai, amelyet hajléktalanok fognak vezetni. Játékos feladatokon keresztül bárki belebújhat egy otthonát elvesztett személy bőrébe.

-          Bibó- elképzelt tárgyalás: A Bibó István Szakkollégium tagjai egy tárgyalást fognak eljátszani a rendezvényen, a témán még dolgoznak a mottónak és a Szakkollégium Éjszakája tematikájának megfelelően.

-          Szociopoly: Ebben a játékban bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, alkalmi munkából szerezhető jövedelem. 

A játék során egy átlagos hónap napjain haladunk, a játékosoknak 

a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túlélnie a hónapot

-          Ability Tér: Kerekesszékes akadályverseny, és a Láthatatlan Kiállítás munkatársainak segítségével játékos formában nyújtunk betekintést mozgás- és látássérült társaink életébe.

-          Womenity Színház: Fórumszínház a nőkről, minden téren

-          Slam poetry: Versek, „rappek” társadalmi problémákról, politikai, gazdasági változásokról

Civil Labirintus

Idén is jelen lesznek rendezvényünkön a hazai civil szféra neves szereplőivel, akik különböző területeken vannak jelen. A látogatók megismerkedhetnek pontos tevékenységeikkel, programjaikat.

-          Messzelátó Egyesület: a Messzelátó Egyesület fiatal önkéntesekkel friss és aktuális kérdésekre hívja fel a figyelmet a társadalmi nyitottság témájához kapcsolódóan az este folyamán, melyek segítenek látókörünk szélesítésében.

-          Humana Magazin: a Humana Magazin az idei évben is aktuális közéleti és politikai témákkal és foglalkozásokkal készül.

-          ELTE EKSZ: az Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért csoport játékos programokkal igyekszik a környezettudatosabb viselkedés előnyeit – az egyetemen és azon kívül is - bemutatni.

-          NaNE: Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen: a NaNE a nők, illetve gyermekek egyenjogúságával kapcsolatban, ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő programokkal vesz részt az eseményen.

-          Budapest Pride: a Pride az idei SzÉ-re is színes, vidám játékokkal, kreatív és érdekes programokkal készül.

 

Kiállítások

-          Fotópályázat: Az ELTE ARTSZ fotópályázatot hirdetett „Nyitási akció!” címen. Olyan pályamunkákat várunk, amelyek társadalmi üzenetet hordozó jelenséget örökítenek meg. A pályamunkáit bárki benyújthatja, aki ezzel megmutatja, hogy mit lát nyitottnak, vagy épp ellenkezőleg, hol hiányolja a nyitottságot! A beérkezett munkákat a SZÉ egyik központi helyszínén állítjuk ki, azok a rendezvény teljes időtartama alatt megtekinthetőek lesznek.

-          A Pszichiátriai betegek Otthona- Szentgotthárd művészetterápiás csoportot működtet az intézmény lakóinak. Képeikből összeállítással készülnek, melyeket a rendezvény egész ideje alatt megtekinthetnek látogatóink.

 

 

Részletekkel  - RÖGTÖN JÖVÜNK! 

©2012 ARTSZ / SZAKKOLLEGIUM@ANGELUSZ.ELTE.HU / 1117 BUDAPEST, NÁNDORFEJÉRVÁRI ÚT 13. / ARTKELE DIZÁJN | HAJNALI2 DEV