MTA Networks

A Magyar Tudományos Akadémia hálózatai, tudásrendszere a XX. század fordulóján, tudományszociológiai és hálózati kutatószeminárium (rövid néven MTA Networks)

A kutatás azoknak lehet leginkább hasznos, akik szövegelemzés, internet- és kommunikáció-kutatás iránt érdeklődnek, és ezekhez használható modelleket, skilleket szeretnének szerezni.

Különféle tudásrendszerekkel vagyunk körülvéve, akár interjút, antropológiai leírást, akár közvélemény kutatást csinálunk – különféle kultúrák tudáskészletét próbáljuk megérteni, operacionalizálni. A kutatás kiindulópontja az MTA ajánlási rendszere 1882-1914 között: az új tagokat már meglévő akadémiai tagoknak kellett felvételre ajánlaniuk. Az ajánlások révén felrajzolhatunk egy hálózatot, amely tükrözi a korabeli tudományos élet megszerveződését. A szeminárium során végig vesszük adott tudásrendszer (1) elméleti kutatási keretének à (2) kutatási kérdéseinek à (3) konkrét nyelvi elemzési kategóriáinak a kidolgozását. A résztvevők az elméletet rögtön alkalmazhatják konkrét szövegek retorikai szövegelemzésére. 

Év: 
2012
Szemeszter: 
Őszi
Típus: 
Műhely
Oktató: 
©2012 ARTSZ / SZAKKOLLEGIUM@ANGELUSZ.ELTE.HU / 1117 BUDAPEST, NÁNDORFEJÉRVÁRI ÚT 13. / ARTKELE DIZÁJN | HAJNALI2 DEV