Hová születik a második gyerek?

Évszám: 
2011

A kutatás egy 2010-es Gender műhelyből nőtte ki magát, s kutatóműhely formájában működik jelenleg is. Célja, hogy a résztvevők kvalitatív módszerekkel választ adjanak arra a kérdésre, hogy a második gyermek vállalása mögött milyen motívumok rejlenek, ennek érdekében fontosnak tartják, hogy kutatás ne csak az anyákra, hanem az apákra is kiterjedjen. A kutatás során elsősorban a férfi-női szerepekre kívánnak koncentrálni, valamit arra, hogy ezek miként viszonyulnak a szülői szerepfelfogáshoz, a családi munkamegosztáshoz (karrier, házi munka, gyermeknevelés, társasági élet). A résztvevők azt gondolják, hogy a második gyermekvállalás olyan értékválasztásokra kényszerülnek a párok, melyek esetében a fenti dimenziók élesen egymásnak feszülhetnek, ezért a gyermekvállalási döntés megismerése a második gyermek esetében rendkívül értékes tapasztalatokhoz juttathat bennünket a különböző értékek prioritás sorrendjében. Természetesen e közben arra is megkísérelnek válaszolni, hogy miért Magyarországon a legnagyobb a szakadék a vállalni kívánt és a ténylegesen megszülető gyermekek száma között.

A kutatás első félévében a résztvevők budapesti, magas státuszú családok körében készítettek mind az anyákkal, mind az apákkal interjúkat.

Az interjúk ráébreszteték a kutatókat arra, hogy a második gyermekvállalás esetében rendkívül fontosak az adottságok (munkaerő-piaci státusz, nagyszülők elérhetősége, lakhatás) a prioritások és értékválasztások mellett. Éppen ezért azt gondolták, hogy kutatásukat érdemes kibővíteni, és interjúkat készíteni vidéki alacsony és magas státuszú, valamint budapesti alacsony státuszú családokkal.

A kutatás második felében a szakkollégisták bővítették a kutatást és készítettek interjúkat zalaegerszegi, miskolci és más budapesti párokkal is.

A kutatás jelenleg is zajlik, az eredményeket természetesen a későbbiekben elolvashatja az érdeklődő.

©2012 ARTSZ / SZAKKOLLEGIUM@ANGELUSZ.ELTE.HU / 1117 BUDAPEST, NÁNDORFEJÉRVÁRI ÚT 13. / ARTKELE DIZÁJN | HAJNALI2 DEV