Hová születik a második gyerek kutatóműhely folytatás

A kurzus folytatása a 2010 tavaszi „második gyerek” kurzusnak, mely során budapesti, magas státuszú családok körében készítettünk mind az anyákkal, mind az apákkal interjúkat.

A kurzus célja az volt, hogy kvalitatív módszerekkel választ adjunk arra a kérdésre, hogy a második gyermek vállalása mögött milyen motívumok rejlenek. A kutatás során elsősorban a férfi-női szerepekre koncentráltunk, valamit arra, hogy ezek miként viszonyulnak a szülői szerepfelfogáshoz, a családi munkamegosztáshoz (karrier, házi munka, gyermeknevelés, társasági élet). Azt találtuk, hogy a második gyermekvállalás esetében rendkívül fontosak az adottságok (munkaerő-piaci státusz, nagyszülők elérhetősége, lakhatás) a prioritások és értékválasztások mellett. Éppen ezért gondoljuk, hogy kutatásunkat érdemes kibővíteni, és interjúkat készíteni vidéki alacsony és magas státuszú, valamint budapesti alacsony státuszú családokkal.

Kutatásunktól azt várjuk, hogy átfogóbb választ fogunk tudni adni arra kérdésre, hogy miért Magyarországon a legnagyobb a szakadék a vállalni kívánt és a ténylegesen megszülető gyermekek száma között.

Év: 
2012
Szemeszter: 
Tavaszi
Típus: 
Műhely
Oktató: 
©2012 ARTSZ / SZAKKOLLEGIUM@ANGELUSZ.ELTE.HU / 1117 BUDAPEST, NÁNDORFEJÉRVÁRI ÚT 13. / ARTKELE DIZÁJN | HAJNALI2 DEV