20. század hangjai

Szakkollégiumunk részt vesz a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében 2009 tavaszán életre hívott „20. század Hangja Archívum és Kutatóműhely” elnevezésű projektjében. A projekt két interjús gyűjteményt dolgoz fel: ESCAPE (videó interjúk emigráns magyarokkal) és RETURN (audio interjúk a munkaszolgálatból visszatérőkkel), kollégiumunk az utóbbi munkába kapcsolódott be.

A feldolgozott gyűjteményekből oktató-csomag és egy internetes oldal készül középiskolások számára. Ezért a kurzuson részt vevő hallgatók feladata az, hogy a holokauszt túlélők élettörténeteit úgy dolgozzák fel, hogy azoknak élettörténeti motívumait később középiskolásokkal lehessen ismertetni. A kurzus során így narratív interjúk elemzésére és középiskolások számára történő előkészítésére (tematikus elemzés, feldolgozás, kérdések kitalálása, fiatalabb nemzedékeknek való átadás kitalálása) kerül sor.
A projekt és az oktatási-csomag célja az, hogy a középiskolások a holokauszt és a kommunizmus történetét ne csak a tankönyveken, hanem személyes emlékezéseken keresztül is megismerjék.

Bővebb információ a projektről: http://www.20szazadhangja.hu/

Év: 
2011
Szemeszter: 
Tavaszi
Típus: 
Műhely
©2012 ARTSZ / SZAKKOLLEGIUM@ANGELUSZ.ELTE.HU / 1117 BUDAPEST, NÁNDORFEJÉRVÁRI ÚT 13. / ARTKELE DIZÁJN | HAJNALI2 DEV