Tudásszociológia

A félévet rövid, viszonylag kötetlen ismeretelméleti "alapozással" kezdjük, majd fokozott problémaérzékenységünket kihasználva néhány klasszikus tudásszociológia írást veszünk górcső alá (Durkheim, Mannheim). Azon túl, hogy ez rettenetesen izgalmas lesz, még szociológiatörténeti tanulmányainkhoz is jól jöhet!
A java azonban csak ezután következik: megpróbáljuk újonnan szerzett/felfrissített ismereteinket a tudományszociológia területén kamatoztatni! Ha időnk engedi szemügyre vesszük Merton klasszikus tudásszociológiáját, majd Thomas Kuhn klasszikusának (TFSz) releváns fejezeteit. Végezetül a tudásszociológia erős programját vesszük szemügyre - remélhetőleg időnk engedi majd, hogy ennél a témánál több alkalmon át időzzünk.
Természetesen a program igény esetén változtatható-bővíthető, én első körben a tudományfilozófia klasszikusait ajánlanám, vagy más Kuhn utáni szerzőket - pl. Latour, bathiak, tudományantropológusok -, utóbbiakat azonban inkább csak a "kitekintés" szintjén. Ha minden jól megy, Fehér Márta néhány alkalommal megtisztel minket jelenlétével, ennek minden résztvevő nagyon fog örülni, a tanárnő ugyanis nem csak a téma avatott ismerője, hanem remek pedagógus is! További jó hír, hogy úgy néz ki, néhányszor jelen lesz Papp Gábor korábbi filozófus (majdnem-) évfolyamtársam is. Mivel a kurzus célja nem tantételek sulykolása, hanem gondolatok ébresztése, az enyémtől részben eltérő nézőpont megjelenése csakis megtermékenyítően hathat.

Év: 
2011
Szemeszter: 
Tavaszi
Típus: 
Alapozó
©2012 ARTSZ / SZAKKOLLEGIUM@ANGELUSZ.ELTE.HU / 1117 BUDAPEST, NÁNDORFEJÉRVÁRI ÚT 13. / ARTKELE DIZÁJN | HAJNALI2 DEV