Nyilatkozat a Hős utcai lakások értékbecslésével kapcsolatban

Az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégiuma, a Kontúr Közhasznú Egyesülettel közösen, önkéntesek és egyetemisták bevonásával 2015 júliusában kérdőíves kutatást végzett a Hős utca 15.-ben található lakótömbökben, melynek során 73 lakásban készítettünk kérdőívet.

 

Az Egyesület azzal a céllal kereste meg Szakkollégiumot, hogy kérdőíves kutatással mérje fel a tömb lakóinak problémáit és igényeit, amely segítségével a 2015 és 2016 között futó közösségfejlesztői programjuk részleteit kidolgozhatják. A szakkollégisták érdeklődésén alapulva a kutatás további célja emellett a családi viszonyok, valamint a térhasználat vizsgálata volt a Hős utca 15/A és B épületének lakói között. A kutatás céljai között nem szerepelt a lakások értékeinek objektív felmérése.

 

2017 végén a Kőbányai Önkormányzat a tömb felszámolása mellett döntött, amely következtében jelenleg is zajlik a lakótömbökben lakással rendelkező tulajdonosok kivásárlása, illetve a lakások kisajátítása. Tudomásunkra jutott, hogy a független értékbecslő a lakásokról készített szakértői véleményéhez és a kisajátítási ár megállapításához hivatkozási alapul veszi a Szakkollégium által 2016-ban közreadott kutatási jelentést is.

 

Az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium elhatárolódik az értékbecslői véleménytől és visszautasítja, hogy azok megállapításához a kutatási jelentésből kiragadott állításokat felhasználják. Hangsúlyozzuk, hogy a 2016-ban elkészült gyorsjelentés erre a célra nem alkalmas, mivel a lakások állapotának és értékének tételes felmérése nem képezte tárgyát a szóban forgó kutatásnak. A lakások értékének felméréséhez további kutatások indokoltak, melyek a lakások tételes felmérésén túl figyelembe veszik a 2016-ban publikált Kutatási Jelentés óta eltelt időszak lakáspiaci folyamatait is.

 

©2012 ARTSZ / SZAKKOLLEGIUM@ANGELUSZ.ELTE.HU / 1117 BUDAPEST, NÁNDORFEJÉRVÁRI ÚT 13. / ARTKELE DIZÁJN | HAJNALI2 DEV